Какво представлява Ботокс?

by

ботокс

Какво представлява БотоксСигурно сте си задавали този въпрос!

Ботокс е невротоксин тип А, който се произвежда от микроорганизъм Clostridium botulinum. Този токсин е познат на мнозина под името  „ботулинов токсин“.

Как действа Ботокс?

Кожата на лицето е пряко свързана с мимическите  мускули . Съкращаването на  мускулите  на лицето предизвикват образуването на  бръчките по челото, носа, около очите. Ако мускулите на лицето са блокирани, кожата над тях възстановява еластичността си и бръчките се изглаждат. Невротоксина само блокира предаването на моторните импулси от нерва на мускулните влакна. След прилагане на Botox,  лицевите мускули значително се отпускат, но не предизвиква мускулна атрофия, тъй като кръвоснабдяването не се нарушава. Продължителната релаксация на мускулите на лицето води до изглаждане на кожните гънки, но не пречи на изразите на лицето.

Какво е  нежелателно да се прави преди инжектирането на Ботокс?

В деня преди инжекцията не е желателно да се пие алкохол – това може да повиши риска от образуване на синини и хематоми. Препоръчително е да се спре приемa на антибиотици , ако има такъв. В деня на инжектиране на Botox не се препоръчва навеждане на главата  и силови упражнения с повишаване на налягането в  главата . Ако главата е в по-ниска позиция от тялото за по-дълго време, кръвообращението в областта на лицето се увеличава и лекарството може да се разпредели неравномерно.

Как протича процедурата?

Обикновено пациентът е седнал на стол в полуизправено положение. След  дезинфекция на кожата се инжектира подкожно или интрамускулно (в зависимост от мястото на инжектиране).Процедурата отнема 3-5 минути. След инжектиране в продължение на 10-15 минути на кожата се поставя лед. В деня на процедурата е желателно да се правят упражнения с мимическата мускулатура т.е.гримаси.

Болезнено ли е?

Повечето пациенти сравняват усещането с това от ухапване от комар. Ако  имате нисък праг на чувствителност, можете да поискате  местна анестезия:  кожата се намазва със специален крем с упойка. Веднага след инжектиране, може да получите усещане за лек дискомфорт ( подобно на тежест в мускулите), но тя бързо преминава.

Какво не е желателно да се прави след процедурата?

Строго е забранено да се докосват местата на инжектиране и да се масажират. Няколко часа след инжекцията не е препоръчително да се лежи, спортува или да се вземат антибиотици и аналгетици. През първите 7 – 10 дни след процедурата е желателно да не се употребява алкохол и да не се взимат горещи вани и сауна. Препоръва се да не  се употребяват кремове, лосиони и други препарати, които се нанасят върху лицето.

Какво може и трябва да се направи след инжекцията?

Инжекции Botox често се наричат”процедура за обяд”, така че веднага след процедурата, можете да застанете зад волана и да отидете на работа. Въпреки това, за по-добър резултат от инжекциите, в продължение на 4 часа след процедурата е добре лицето ви да бъде в изправено положение.

Кога става забележим ефекта от процедурата?

Първият резултат от инжектирането става забележим след 5-7 дни, когато мускулите постепенно започват да се отпускат. Като цяло, максималния терапевтичен ефект се проявява на 14-15 ден. Понякога се наблюдава много бързо действие – в рамките на 2-3 дни, както и по-бавно действие в продължение на 3-4 седмици.

В кои случаи Ботокс е най-ефективен?

С помощта на Botox могат да бъдат отстранени вертикалните бръчки между веждите (това се счита за най-ефективното функциониране), хоризонталните бръчки на челото, по-ниски обърнати вежди. Премахване на наклонените бръчки от двете страни на носа, на моста на носа (гняв- бръчки), “пачи крак” на външния ъгъл на окото, за изглаждане на бръчките на клепачите, постигане на гладки назолабиалните гънки, за премахване на вертикалните бръчки над и под устните.  Изглаждане на шиини вертикални и хоризонтални бръчки с една процедура Botox е нереалистично. Има нужда от цялостен подход за постигане на максимален резултат. Освен това, в някои случаи нa инжектиране в долната трета на лицето може да предизвика непредсказуеми резултати (евентуално пролапс на меки тъкани).

Има ли противопоказания за инжекциите?

Противопоказание за въвеждането на Ботокс са миастения гравис (мускулна слабост) и други нарушения на невромускулната трансмисия. Хемофилия (нарушения в кръвосъсирването), бременност, кърмене, прием на антибиотици, антикоагуланти, антиагреганти, Relanium и  баклофен. Възпаления на кожата, както и  заболявания в остър стадий, хронична обструктивна белодробна болест, бъбречна  или чернодробна недостатъчност са контраиндикирани. Не е желателно да се извършва процедурата, в първите дни на менструалния цикъл.

Има ли хора, на които Ботокс не действа?

Малцина са нечувствителни към невротоксин. Само при около 0.1-2% от хората се открива такава нечувствителност.

На каква възраст може да направи процедурата?

По принцип Botox е одобрен за употреба с козметични цели на възраст от 18 до 65 години. Препоръчителна възраст за  инженачало на терапия е  30-33 години, когато в резултат на по-ниска еластичност на кожата започват да се проявяват интензивни бръчки по лицето. Но ако в по-ранна възраст сте постоянно намръщен, тази профилактична мярка може да се направи по-рано. След 60-годишна възраст,  използването на Botox трябва да бъдам  много внимателни, може да се  започнете с хирургически лифтинг  за подмладяване (невротоксин помага да се отървете от бръчки по лицето, но не може да се премахне излишната кожа).

Съществува ли “пристрастяване” към Ботокс?

Да, но само в положителен смисъл. Ако ефектът на лекарството след първите инжекции  трае 4-6 месеца, след няколко години на употреба  действието му продължава до 10-12 месеца, а в някои случаи дори по-дълго. При прекратяване на използването на Botox ефектът от  действието на токсина постепенно отслабва и мускулните движения се връщат към нормалното си функциониране. Въпреки това, след многократни инжекции ефектът постепенно изчезва и навика неволно да правим мимики, което е  една от причините за образуването на бръчки.

Възможни ли са нежелани лекарствени реакции?

Възможните усложнения не са свързани с Ботокс,  могат да бъдат причинени от неправилен избор на метод и място на приложение, неадекватни дози или неспазване на стерилност. С течение на времето, всички те изчезват.

Най-често се получават следните нежелани реакции:
– болка на мястото на инжектиране 1,3%,
– главоболие 2%,
– кръвоизлив на мястото на инжектиране 6%,
– изтръпване на мястото на инжектиране – по-малко от 1%,
– алергии – под 1 %,
– обратима птоза на горния клепач – 0.14%,
– вежда птоза – по-малко от 1%,
– диплопия – 2%,
– оток на клепачите 0.14%.
Съществува много нисък риск от инфекция на дихателните пътища, симптоми на грип или гадене. Освен това, в резултат на излишък(предозиране), лицето може да бъде “замразено” (като маска), но това изчезва за 3-4 месеца.

Може ли кремовете “с ефект на Ботокс” да се сравнят с инжекциите?

Тези релаксиращи кремове, използвани последните няколко години, имат много селективно повърхностно действие. Могат да намалят количеството на бръчките, но дълбочината на проникване на ботулина в мускулите на лицето е недостатъчно, поради което ефекта не може да се сравнява  с ефекта от  инжектирането.