Профилактика

Подробен преглед на зъбите може да разкрие на ранен етап кариес, заболявания на венците и други орални заболявания, които могат да бъдат решени ефективно.
В Медицински и дентален център Естетико вярваме, че превенцията е по-добра от лечението. И винаги ще се стремим да ви помогнем да се предотвратят бъдещи проблеми, преди те да се появят.
Ето защо предлагаме превантивни и хигиенни услуги, за да може запазите здравата си усмивка за по-дълго.

Бруксизъм, Бруксомания

Бруксизъм(стискане на зъби) – представлява процес на съкращение на дъвкателните мускули(най-често през нощта), който води до скърцане нощно време, бруксоманията е  аналогичен процес през деня. Бруксизмът и бруксоманията водят до изтриване на зъбите, което от своя страна е предпоставка за възникване на чувствителност и болка. Нарушава се нормалния релеф на зъбите, те се изглаждат, изравняват. Променят се дъвкателните движения ,развива се умора и болки в дъвкателните мускули, както по време на хранене така и в покой. Промените във  височина на зъбите , дъвкателните движения, спазъма на мускулатурата води до нарушения в темпоро-мандибуларната става. Възниква болка както по време на хранене ,говор, а в напреднали случаи и при покой. Навременното откриване ,диагностициране и лечение могат да предотвратят процеса.

Превантивна хигиена

Превантивната хигиена е модерният начин да поддържате здрави зъби, венци и свеж дъх. Тя ви помага да запазите зъбите си здрави, което води до по-рядко посещение при стоматолога ви. Двете основни причини за загуба на зъби са кариес и пародонтоза. Колкото по-добре се справим с тези два проблема, толкова по-голям шанс има да запазите зъбите си за цял живот.

Профилактика на гингивит, пародонтит

Гингивита е възпаление на меките тъкани(венците) в устната кухина. Най-често е следствие от наличието на бактериална плака или зъбен камък. По-рядко се развива на базата на локална травма или вследствие на общи заболявания. Най-честия симптом е кървене или болка при миене на зъбите. Препоръчително е двукратното  през годината почистване на зъбната плака и зъбния камък. При някои пациенти е наложително и по-често посещение. Пародонтитът(пародонтозата) е възпалително заболяване, засягащо венците и подлежащата кост. Характеризира се с възпаление на венците(гингивит) и прогресираща загуба на кост. Почистването на зъбен камък е задължително условие за лечение и профилактика на пародонтита. В зависимост от тежестта на заболяването, процедурата се извършва на 2, 3 или 4 месеца. При по-тежка форма на заболяването е необходимо да се направи и кюретаж (подвенечно остраняване на зъбен камък). Целта е да се намали микробното число, за да се спре прогресията на костна загуба.

Почистване на зъбен камък

Извършва се с ултразвуков апарат за  отстраняване на зъбния камък, след което зъбите се полират с Air-flow. Почистването и полирането ефективно отстранява налепи и петна от тютюн и кафе. По този начин се възстановява Вашия натурален цвят,  в резултат на което зъбите стават по-бели..