Какво представлява ринопластиката?

by

Какво представлява ринопластика?           

Първите описания на операции на носа датират от около 3000 год. в египетски папируси. Операциите на носа се предприемат в случаите на вродени или придобити заболявания, деформации както и ПО естетически съображения. Биват лечебни, за отстраняване на туморни и други процеси, при функционални нарушения свързани със затруднения в дишането, както и за корекция на формата, размера и съотношението между носа и лицевия скелет. Необходимо е да се отчитат индивидуалните антропометрични особености. Средната дължина на носа е между 4.8 и 5.8 см. Между 18 и 70 год. възраст носа нараства с около и над 1 см. Съвременните оперативни техники се развиват от 19век. Техниката на д-р Джоузеф, която се прилага от 1960год. се приема за златен стандарт: чрез интеркартилагинозни разрези, медиална, латерална остеотомия, отстраняване на гърба и редукция на хрущялната част на носа. В случаи на вдлъбнат (седловиден) нос могат да бъдат използвани тъкани или синтетични материали за коригиране на деформацията. Една от най-често предприеманите оперативни интервенции в пластичната хирургия през последната декада е ринопластиката.

Как протича операцията?

Операцията може да се извърши с местна или под обща анестезия. През 19 век се използвувал кокаин за обезболяване. Най- често се извършва под обща анестезия и е с продължителност между 45 мин. и 90 мин. Оперативните техники се разделят на закрити и открити методи. Закрития метод се извършва без кожен разрез и видим белег, при открита ринопластика се прави хоризонтален минимален разрез на колумелата (кожна гънка разположена между двете ноздри). В случаите на много широки ноздри за намаляване размера им, се правят разрези встрани от тях (скрити в гънките между ноздрите и горната устна). Разреза на колумелата и около ноздрите е минимален и се скрива в естествените кожни гънки. Поставя се марлена тампонада в носните ходове, левкопластна превръзка на носа и гипсова или пластмасова лонгета (шина) върху носа.

Какво се прави преди операция?

Предоперативно се правят фотоснимки в анфас, полупрофил и профил. Чрез разчертаване или чрез фотошоп на направените снимки пациента и хирурга могат да определят желания резултат, както и обема на операцията. Наличие на алергии спрямо храни или медикаменти, бронхиална астма и др. заболявания на алергична основа налагат консултация и тестуване, което се извършва от алерголог. След тестуването, се прави 3 дневна подготовка с антихистамини, а в деня на операцията се прилагат и кортикостероиди. Алергиите не са противопоказания за извършване на пластична операция на носа. За намаляване на оперативното и постоперативно кървене и формиране на отоци около очите и лицето се препоръчва 10 дни прием на витамин С преди операция както и след нея. С много силно противооточно действие са кортикостероиди назначени пред и постоперативно.

Какво не трябва да се прави преди ринопластиката?

Преди операцията се спира приема на хормонални препарати, антикоагуланти, антиагреганти, препарати повлияващи нормалното кръвосъсирване или се заменят от медикаменти в ПО-малка степен повлияващи хемостазния статус. Преди самата операция 6 часа се спазва режим без употреба на храни и течности.

Болезнено ли е?

Ринопластиката е неболезнена операция, както ПО време така и в след оперативния период. Единствения момент при който може да има болезненост е свалянето на тампоните поставени в носните ходове, обикновено на 3 -тия ден. За обезболяване се поставя местна анестезия, а самата манипулация е краткотрайна.

Какво не трябва да се прави след операцията?

След операцията е нежелано пушенето както и физически натоварвания свързани с повишено налягане в главата за 4 седмици. Пристъпи на кашлица или кихане се правят с отворена уста. Носенето на очила е нежелателно.

Какво може и трябва да се прави след операция?

Поставят се студени компреси 24-48ч. след операцията. Продължава се с противооточната терапия. Необходимо е ПО време на сън повдигнато положение на горната половина на тялото и главата под ъгъл от 45 градуса, спане ПО гръб. Температурата в спалното помещение е желателно да не е висока. Рядко се налага прием на обезболяващи медикаменти. След сваляне на носната тампонада се използват капки за нос и мехлеми. На 3-тия ден се сменя гипсовата шина с нова поради спадане на отока и разхлабването й. Между 5-тия и 7-мия постоперативен ден се сваля гипсовата шина (лонгета). На 10-тия ден се сваля левкопластната превръзка. Особено важни за оформянето на носа са масажите 3 пъти дневно за 3-5 минути. Понякога може да има намалена чувствителност в областта на горните централни зъби, върха на носа и горната устна около 2 седмици.

Кога става забележим резултата?

Резултатът е видим след сваляне на превръзката. Наличните отоци или кръвоизливи се разнасят за около 2 седмици. Последни се резорбират отока на върха на носа, както и между веждите в основата на носа. 14 дни след операцията носните кости са срастнали. Окончателната форма и вид на носа стават видими около 3 -тия месец, понякога 6-12 месеца след операцията.

В кои случаи се извършва?

Ринопластиката представлява операция, която може да е първична или след предшестваща операция на носа.

Има ли противопоказания?

Противопоказания са заболявания свързани с кръвотворенето, кръвосъсирването, онкологични, психически, ментални заболявания и други.

На каква възраст може се оперира?

Подходяща е възрастта след 16 год. след завършване на растежа на лицевия скелет и на организма. Най-често пластични операции се извършват във възрастта между 21 и 25 год.